Вони захопили Київ… Одесу… Івано-Франківськ… а тепер вони
прийшли до Львова, для того щоб веганізувати тебе! І зроблять вони це суворо!
Ні, тебе не битимуть, не розповідатимуть страшних історій, та не будуть
показувати відео забою тварин. Тебе просто нагодують настільки смачно, що ти
більше не захочеш їсти нічого крім того, що готують вони!
Цієї суботи я відправилась на відкриття нового у Львові
закладу - Vegano Hooligano.
Я не веган, але мене дуже тішить стрімкий розвиток вегетаріанської кухні у
Львові – це Смаколик та Green,
які існують вже по кілька років; ще зовсім молоденькі Dreamers place та
Fresh i ya; ну і нарешті (спойлер) до
кінця року має відкритись заклад від чарівниці, яка творить для нас корисні
солодощі – Agrus. Тому
на відкриття я йшла з цікавістю – чим же хулігани збираються вирізнятись серед
інших. Як виявилось, це перший у Львові заклад, який є саме ВЕГАНСЬКИМ.
Це
означає, що на кухні цього закладу немає навіть натяку на інгредієнти
тваринного походження – все рослинне. Не використовуються яйця (їх, для
прикладу, у випічці замінюють на фруктове пюре) та молоко (використовують
арахісове та мигдалеве).
Сам заклад знаходиться на вул. Римлянина, 10. Орієнтир – пл.
Митна. Йдіть на цю вивіску…
…і потрапляйте в своєрідну масонську ложу, потрапивши в яку
одного разу, ти вже не вийдеш тою самою людиною, якою зайшов.
Зустріла мене команда дуже привітно і дружньо – як давню
подругу, яку давно не бачили, але з нетерпінням чекали. Це дуже класне
відчуття, коли заходиш до закладу та відчуваєш тут себе «своєю».
Всередині заклад сучасний, лаконічний, але при цьому він не є
«холодним», як більшість мінімалістичних інтер’єрів.
Навіть така розкішна вітражна стеля в класичному стилі виглядає тут на диво гармонійно
Затишку тут додають зелені
рослини, книжкові шафи, яскраві подушки, милі добрі картинки на стінах, та ось
такі позитивненькі морквинки:)
Персонал дуже класний – всі посміхались, але при цьому були «наелектризовані»,
видно що хвилюються.
Цього дня мені вдалось познайомитись та поспілкуватись з
Рудольфом Краєвським – засновником Vegano Hooligano Family.
Скажу відразу: якби всі вегани були б такими,
як Рудольф, то я би вже прямо зараз переписалась на веганку. Це неймовірно
приємна, світла та добра людина, з якою просто не помічаєш часу – ми з
Рудольфом бесідували більше двох годин, і єдиним бажанням було те, щоб ця
розмова ніколи не закінчувалась. Також приємним сюрпризом стала поведінка
Рудольфа при прийомі перших гостей закладу – нечасто побачиш, коли засновник і
власник закладу бігає по залу на рівні з офіціантами, збирає замовлення,
приносить страви, забирає сміття та брудний посуд, витирає столи… Мене це дуже
підкорило.
А тепер, власне, про
їжу:)
Спочатку було організовано маленький фуршет, де був чай та три види
закусок – канапе з тофу, з горіховими кульками, та шоколадний бісквіт.
Про канапе з тофу можу сказати наступне: це найсмачніший тофу, який мені
доводилось їсти!
Моє найперше в житті знайомство з соєвим сиром було дуже
розчаровуючим – продукт був смердючим (хоч і свіжим), та бридким на смак. Тофу
в Vegano Hooligano виявився дуже підступним – якби мені, справжньому сиролюбу, зав’язали очі, та
принесли б на пробу ці канапе, то я б певно не помітила підміни, і сказала б що
це – адигейський сир зі спеціями. Ще більше здивування викликала інформація, що
цей продукт роблять тут в нас, на Львівщині. Тому львівським майстрам, яким
вдалось надурити мої смакові рецептори – респект:)
Що стосується ось цих симпатичних закусочок – це ще одне моє
гастрономічне відкриття.
Ця симпатична кулька в кунжуті зроблена з горіха з
доданням яблучного оцту. Я ніколи не могла подумати, що такі прості у
приготуванні речі можуть так смакувати! І тут я б напевно активізувала би свою
жадібність, і наїлась би цих кульок від пуза, якби не була солодкоїжкою… Я
усвідомлювала що мене ще чекає ВІН….
…десерт! І сьогодні це був шоколадний бісквіт з шоколадною глазуррю…
Оооо… це моя найбільша любов цього дня:) Він був трохи сухуватим, але з чаєм чи
кавою – безподобно! На питання, чим замінено продукти тваринництва у складі,
відповідають що замість яєць використовують або банан, або яблучне пюре; а для
помадки зверху замість звичайного молока – молоко арахісове. Ось такі моменти я
люблю – коли можна їсти солодощі, і в тебе при цьому чиста совість, бо ти їси
не просто смаколик, а КОРИСНИЙ.
Після такого аперетиву перейшли до основного меню.

Я довго не могла визначитись, що замовити – хотілось спробувати два салати, тому я замовила кожного по півпорції. Виявилось, що таке замовлення можливе, що мене дуже тішить, оскільки у Львові дуже мало закладів, де є можливість замовити півпорції страви (та й плюс – щоб тобі її ще й включили в рахунок як півпорції), бо зазвичай стандартна порція – то для мене забагато. Я маю дуже велику надію, що це було не тільки на честь відкриття, а збережеться і надалі. З напоїв Рудольф дуже рекомендував пряний каркаде, тому замовила його. І теж півпорції. І теж мене неймовірно потішила така можливість – взяти менший об’єм. Так, я серйозно – якщо це було не тільки на один день, а збережеться назавжди, то я пропишусь у вас навіки!
Чекала я на своє замовлення близько 20 хвилин. Принесли салатики на одній тарілці.
Не знаю, наскільки це правильно, зважаючи на те, що один з салатів був
більш десертним; але мені подача все одно сподобалась:) Виглядало все дуже яскраво,
привабливо та апетитно, аромат в обох салатів – свіжий, відразу хочеться почати
їсти:)
Салат ПОМІДОРИ З ПЕСТО
Склад: Помідори, рукола, кедрові горішки, насіння соняшнику та льону,
соус песто.
Ціна: 48грн/250гр. (повна порція)
Що можу сказати, помідори з песто – завжди вдале поєднання. Тішить що не
пожалкували насіння, також додатково бонусом було не заявлене в складі
гарбузове насіння. Величезною радістю став для мене той факт, що салат виявився
ледь-ледь соленим. Я дуже люблю сама регулювати кількість спецій в страві, а що
стосується солі – деколи вдома навіть практично не додаю солі до їжі. Тому мене
приємно вразив цей підхід (якщо, звичайно, так і задумано, а не просто кухар
забув посолити):)
Салат ВІТАМІННИЙ
Склад: яблука, корінь селери, морква, салат айсберг, олія лляна
сиродавлена, кунжут
Ціна: 38грн./250 гр. (повна порція)
Цей салат мені сподобався навіть більше за попередній – дуже легкий,
свіжий, трохи солодкий та з приємною кислинкою – мені чомусь трохи відчувся
лимонний сік. Коли смакуєш, то в голові відразу вмикається режим «літо», і
забуваєш що там, за дверима вже сніг, вітер, і холодно.
Пряний каркаде (Каркаде по-східному)
Згідно меню, за бажанням можуть додати рослинне молоко чи інші додатки
Ціна: 20грн. / 200мл. 40грн. / 1 л.
По-перше, можу сказати що в напоїв дуже гарна подача – чашку розміщують
на дерев’яній дощечці замість блюдця. Сам чай гарного кольору, добре настояний,
ароматний… але мені забули покласти обіцяні прянощі:) Але не проблема підійти
до бару, і попросити обіцяних спецій – все дадуть в необхідній кількості:)
Підбиваючи підсумки по своєму замовленню: Для мене спробуване цього дня
стало своєрідним «Коктейлем Молотова», яким в мене кинули Хулігани, та
розгромили наповал! В моїй практиці це велика рідкість, коли мені сподобалось
ВСЕ замовлене. Чи то я дуже вдало зробила замовлення, чи то абсолютно все, що
виходить з-під ножа є таким смачним – я ще згодом перевірю:)
А поки я вирішила «пройтись» по замовленнях інших гостей:
Брутальний чоловік (який повідомив мені, що не є вегетаріанцем), замовив
собі ФІРМОВИЙ НАБІР.
Склад: фалафель, хумус, тофу гриль, свіжі овочі, листя салату, солоні
огірки, тхіна, тартар + лаваш чи грінка
Ціна: 55грн. / 400гр.
Про смакові відчуття говорить що смачно, та дуже ситно (навіть великий
дорослий чоловік-м’ясоїд може наїстись).
Поруч з брутальним м’ясоїдом сидів чоловік, який швидко поїдав СИЦІЛІЙСЬКИЙ
ТЕПЛИЙ САЛАТ
Склад: баклажан, селера, цибуля червона, помідори чері, оливки,
родзинки, кедровий горіх, часник, базилік, каперси, кунжут.
Ціна: 58грн. / 250гр.
Чоловік їв цей салат з таким апетитом, що я подумала «просто немає сенсу
запитувати, чи смачно». Адже їв він його так, наче це найсмачніша в світі
страва. Як потім він мені розповів, з мережею Vegano Hooligano знайомий давно, та завжди коли
буває в Києві, то обов’язково відвідує даний заклад на Бессарабці. Тож сьогодні
в нього практично другий день народження – бо улюблений заклад тепер поруч, і
не треба їхати до Києва! Що ж, зі святом тебе, чоловіче!:)
Дві дівчинки, що сиділи за сусіднім столиком від мене, замовили БУРГЕР
ФАЛАФЕЛЬ. На жаль, щоб спробувати це яскраве диво, їм довелось дуже довго
чекати – персонал трохи плутався з
замовленнями, трохи панікував, декілька разів приносив відвідувачам не їх
замовлення… Але «прокол» було вчасно помічено, і було надано «комплімент від
закладу», тому весь наступний час красуні вже не сумували, а хрустіли
лавашиком:)
Склад: шпинатна булка, котлета-фалафель, печериці, лист салату, рукола,
солоний огірок, помідори, маринована цибуля, соуси песто та тартар.
Ціна: 52грн. / 230гр.
Бургери принесли зі значною різницею в часі, але зате дівчатка мали
змогу оцінити, в якому вигляді він смачніший – гарячим чи холодним:) Сказали,
що смачно при будь-якій температурі:)
Але найпопулярнішою позицією був ФАЛАФЕЛЬ В ЛАВАШІ – його замовляв кожен
другий, хто прийшов на свято.
Склад: мікс капуста/морква/зелень, свіжий помідор, солоний огірок, соус
тартар, хумус.
Ціна: 40грн. / 340гр.
Подають в ось такому пакуванні з таким милим штампом:
Судячи з того, як швидко ці лаваші зникали зі столів - це смачно:)
Як висновок, можу сказати що день відкриття став для мене непересічною подією - я дізналась, НАСКІЛЬКИ смачними можуть бути веганські страви, та сама вже ледь не стала веганом.
Я виявила для себе, що це не просто пуста каша чи салат, а цілий калейдоскоп смаків!
Звичайно, сьогодні Хулігани трохи нахуліганили з обслуговуванням гостей - губились, забували про замовлення, приносили не те що треба... Але наразі їм це можна пробачити, адже потім команда по секрету зізналась мені, що не очікувала такого напливу гостей, а тому в них зараз приємний шок і трохи паніка:) Але я вірю, що вони ВЖЕ виправились.
А й дійсно - всі місця були зайнятими, і "новоприбулі" не знали де розміститись, дехто просто брав їжу з собою. Для мене великим показником було те, що гості прийшли не просто "поїсти на дурняк, бо на відкритті різних закладів часто організовують безкоштовні фуршети". Ні, заклад працював по меню. І люди прийшли спеціально для того, щоб скуштувати страви від Vegano Hooligano. А це багато про що говорить.
Чи прийду я сюди ще?
Так, так, так, і ще раз так!
Заради моїх "півпорцій"
Заради яскравих смаків
Заради інтер'єру, в якому легко дихати
Так, так, так, і ще раз так!
Заради моїх "півпорцій"
Заради яскравих смаків
Заради інтер'єру, в якому легко дихати
Заради десерту, від якого радіє талія
Та нарешті, заради класної усміхненої команди добрих хуліганів, які вже стали для мене новими близькими друзями.
Немає коментарів:
Дописати коментар