Цей рецепт свого часу для мене, як для людини яка веде здоровий спосіб життя, та плюс до того через роботу має мало вільного часу, став просто знахідкою.
Ірландський содовий хліб – це старовинний та традиційний рецепт, який, як вважають самі ірландці, відомий світу ще з часів Короля Артура. В країні яскраво-зелених гір, незчисленних овечих отар, потужних дощів та шумних пабів ніжний содовий хліб подають до кожної трапези. Вважається, що рецепт содового хліба був винайдений біднотою, які пекли його щоденно. Ірландські господині перед тим як поставити хліб до печі, робили на ньому хрестоподібні надрізи. Існувало повір’я, що такий амулет відганяє злих духів від родини. Проте історики стверджують, що надріз на випічці робили просто для того, щоб його було легко розділити на шматки.
Кожен ірландець має свій особистий улюблений рецепт такого хліба: хтось любить зі спеціями, хтось – з фруктами, хтось – з горіхами, хтось – з сухофруктами, а комусь всього відразу і побільше:) Але незмінно до складу такого хліба входять чотири інгредієнти: борошно, сода, сіль, квасне молоко (для реакції з содою необхідна молочна кислота).
Я, як прихильник здорового харчування, пекла свій хліб повністю з цільнозернового борошна.
В результаті – смачний, м’який, ароматний хлібець.
Особливо смачно на сніданок з бринзою або сиром брі….
Але враховуйте нюанс, що содовий хліб дуже швидко черствіє. Тому не варто пекти відразу багато, тим більш що процес приготування займає якихось пару хвилин на заміс, та півгодинки на випічку.
Інгредієнти:
1 скл. молока
1 ч.л. оцту
2 скл. борошна
½ ч.л. солі
½ ч.л. соди
Приготування:
1. Розігріти духовку до 200град.
2. Додати в молоко оцет, та зоставити на 10 хвилин, щоб молоко згорнулось (замість цієї процедури можна відразу взяти квасне молоко, кефір, або закваску)
3. Окремо змішати сухі інгредієнти
4. Додати в сухі інгредієнти молоко, та швидко замісити тісто – буквально 1 хвилину, це тісто не любить довгого замішування.
5. Викласти на деку, та пекти 20 хвилин, або до утворення апетитної шкірочки. Хоча, так як духовки у всіх різні, краще орієнтуйтесь не на час, а на суху дерев’яну паличку.
Смачного!:)
Немає коментарів:
Дописати коментар